Премиера на документалния филм „С внимание към детайла“ – 3 октомври, 20.00 ч., кино „Одеон“

 

На 03.10.2022 г. (понеделник) от 20.00 ч. в кино „Одеон“ ще се състои премиерата на документалния филм „С внимание към детайла“ – документален филм-очерк за оператора и преподавателя от ВИТИЗ/НАТФИЗ – доц. Георги Карайорданов. Той е един от създателите на кинообразованието в България – през 1973 г. заедно с Христо Христов и Неделчо Милев, той поставя началото на кинофакултета на тогавашния ВИТИЗ „Кр. Сарафов“.

Негови студенти през годините са едни от най-титулуваните оператори в българското кино – Георги Николов, Емилия Стоева, Константин Занков, Иван Варимезов, Иван Тонев, Стефан Иванов, Рали Ралчев, Емил Христов, Калин Иванов и Красимир Андонов, някои от които участват лично в заснемането на своите спомени-възстановки, които са важна част от съдържанието на филма. Филмът е реализиран с безценната подкрепа на ръководството на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и на ректора проф. Семерджиев.

Сценарист на филма е един от най-популярните съвременни български писатели – Момчил Николов. Екипът на филма включва възпитаничката на НАТФИЗ – режисьорът Деси Томбушева, оператор е докторантът и преподавател Здравко Ружев, а продуцент е преподавателят доц. Георги Николов.

През  погледа и спомените на студентите на доц. Георги Карайорданов се изгражда образа на прецизен и взискателен преподавател, създал основите на операторското образование в България и подготвил много от най-успешните оператори в българското кино. Филмът за първи път събира на екран най-големите имена на операторското майсторство в България.

Филмът е филмът е реализиран от Меджикшоп с подкрепата на Национален Филмов Център и участва в официалната селекция на фестивала „Златното око“ 2022 в гр. Попово.