АСТ Фестивал за свободен театър 2022

 

Между 13 и 30 октомври Фестивалът за свободен театър ACT ще се проведе за 12 поредна година и ще представя изключителна международна и локална програма под мотото “ДИРЕКТНО ВКЛЮЧВАНЕ”.

В рамките на фестивала за свободен театър ACT ще видим 5 чуждестранни представления на едни от най-предизвикателните изгряващи световни артисти – Игор Шугалеев (Беларус), Родриго Батиста (Бразилия), Inflexions (Франция), Нея Томшич (Словения) и Мерседес Педроче (Испания). През последните единадесет години АСТ Фестивал за свободен театър се установи като ключово и очаквано събитие за столичани и за поредна година е част от културния календар на Столична община в раздел “Значими събития”. Дванадесетото издание на ACT – “Директно включване” – ще представи и впечатляваща българска програма. Тя включва впечатляващо жанрово и тематично разнообразие и се състои от общо осем спектакъла, три танцови филма и специалния формат “Show and Tell”, в който ще бъдат представени български трупи и проекти в развитие. Българската селекция се осъществява в партньорство с театрална компания “Момо” и е подкрепена от Столична програма култура, в направление “Театър”.

Общо 17-те спектакъла от ACT 2022 са предназначени за широка и разнородна публика, но освен тях ще бъде представена и богата паралелна програма. В нея се открояват партньорствата с платформата “Нови драматургии”, благодарение на които ще можем да видим и чуем две знакови знамена за американската независима сцена – Томас де Франц и Браян Роджърс, с платформата “Радар София”, които ще се включат с представянето на резултатите от уъркшопа на египетския артист ислам Елнебиши и Музей “Дом на хумора и сатирата” Габрово с премиерата на документалния филм “Смехът и свободата”. В програмата на ACT тази година ще бъдат проведени образователни и дискусионни модули със специални гости от Европейската асоциация за независими изпълнителски изкуства, Платформата за изпълнителски изкуства в Берлин и много други, както и уъркшопи водени от Христо Христозов, Стефан Щерев и Димитър Узунов. За първи път активно участие в осъществяването на фестивала ще вземат младежите от актьорска школа “Драмеди”.

“АСТ Фестивал за свободен театър измина дълъг път. Той заема ключова ниша – представянето на новото, провокативното, неочакваното в съвременния театър. Искаме да вдъхновяваме публиката и артистите да чувстват и разсъждават по-смело и по-отговорно” – споделя Стефан Прохоров, председател на Асоциацията за свободен театър, която заедно с театрална компания МОМО провежда фестивала ACT вече 12 години. Фестивалът е възможен благодарение на подкрепата от страна на Министерството на културата на Република България и Столична община. АСТ Фестивал за свободен театър е едно от най-очакваните събития в театралния живот на столицата, тъй като успява да събере на едно място някои от най-значимите и провокативни сценични продукции и предоставя уникална възможност за равносметка и съпоставка както за десетките участващи артисти, така и за софийската публика.

Събитията от ACT 2022 – представления, уъркшопи, конференция и кръгла маса, ще се проведат на три сцени: Топлоцентрала, Дерида и Национален студентски дом. Пълната програма можете да откриете на www.actfest.org и в социалните мрежи.

АСТ Фестивал за свободен театър 2022 се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България, Столична община, Институт Сервантес, “Театроскоп”, WBE, Френски Институт София, и в партньорство с Регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала, Сцена “Дерида”, Национален студентски дом и Гьоте-Институт България.