Автентичност, краетивност и многообразие в студентските късометражни филми на фестивала „Ранно пиле“ 2023

 

Автентичност, краетивност и многообразие в студентските късометражни филми

на фестивала „Ранно пиле“ 2023

 

 

За 19-та поредна година Американска фондация за България организира най-големия български форум за студентско късометражно кино – Международния студентски филмов фестивал „Ранно пиле“.  От 01 до 05 ноември 2023г. с прожекции в Аулата на НАТФИЗ и онлайн на earlybirdfest.org и  Neterra.TV+  това издание на фестивала ще представи  70 филма на млади режисьори от 34 страни.

За първи път в конкурсната програма ще бъде показан филм от Университета Андрес Бело във Венецуела, заедно с филми от традиционно силно представените кино университети от България, Сърбия, Полша, Германия, Холандия, както и Черна гора, Италия, Казахстан, Индонезия, Естония, Израел и други. За целия период на фестивала филмите ще бъдат достъпни безплатно в онлайн платформата  Neterra.TV+, която предлага разнообразна селекция от най-новите и качествени български и чужди заглавия.

Наградният фонд на фестивала е 4700 долара, разпределен в 12 категории, включително Голямата награда „Ранно пиле“ – финансиране на следващ филмов проект на стойност 1000 долара. Наградите на „Ранно пиле“ 2022 ще определи авторитетно международно жури.

Тази година председател на журито е Елиот Бенар – носител на Голямата награда „Ранно пиле 2022“ и наградата за Най-добра анимация за филма „Сълзите на Сена“. Този изключителен анимационен филм представя събитията от октомври 1961 г., когато в Париж е въведен задължителен комендантски час  за алжирските работници. Към днешна дата „Сълзите на Сена“ е спечелил над 80 награди от други престижни международни фестивали, както и впечатляващия студентски Оскар за анимация за 2022 г.

Останалите членове на журито са:

  • Гиорги Харебава, Грузия – изтъкнат режисьор, монтажист и преподавател с изключителен принос към света на киното, в момента е ректор на Грузинския държавен университет за театър и филм.
  • проф. Бюлент Кючукердоган, Турция – известен педагог, филмов деец и авторитет в областта на монтажа на филми, автор на няколко книги.  Той има ключова роля в създаването на Югоизточно-европейската регионална асоциация на висшите училища по кино и телевизия (SEECS) като неин първи ръководител.

Откриването на 19-то издание на „Ранно пиле“ е на 01 ноември 2023г. от 17:30 в  Аулата на НАТФИЗ. Фестивалът ще започне с представяне на изложбата „100 години португалска анимция“ с куратор Фернандо Галрито, професор в Eskola de Artes e Design и директор на анимационния фестивал MONSTRA в Лисабон. Проф. Радост Нейкова от НАТФИЗ ще поведе зрителите на едно завлядяващо  пътуване в света на португалската анимация  от класически ръчно рисувани анимации до авангардни компютърно генерирани изображения.

В стремежа си да бъде полезен на младите кинотворци на 03 ноември 2023 г. от 17:00ч. в Аулата на НАТФИЗ,„Ранно пиле“ ще организира Майсторски клас на ас. д-р Билге Какаван от Университета Хасан Кальончу в Газиантеп, Турция на тема „Междукултурна комуникация и езикът на филма“. В интерактивна сесия с присъстващите  ас. д-р Билге Какаван ще сподели своя опит в междукултурната комуникация през обектива на филмовия език.

Церемонията по награждаването е на 05 ноември 2023г. от 18:00ч. в Аулата на НАТФИЗ и ще се предава на живо на earlybirdfest.org и във Фейсбук страницата на фестивала https://www.facebook.com/earlybirdfest.org.

Очакваме Ви!
Аула  НАТФИЗ,  ул. „Стефан Караджа“ 20
Фоайе  НАТФИЗ,  ул. „Стефан Караджа“ 20

За контакти:
Нора Ангелова, координатор
+359 897 896 136
n.angelova@earlybirdfеst.org