Обществено обсъждане с участието на министъра на културата в НАТФИЗ

 

Обществено обсъждане с участието на министъра на културата в НАТФИЗ

 

Днес, 26.04.2024, в аулата на НАТФИЗ се проведе Обществено обсъждане на комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства.

Минути преди официалното начало, студенти от класа на проф. Пламен Марков излязоха на подиума за музикален поздрав към гостите. По средата на парчето осветлението беше спряно. След неговото възстановяване, спря звукът и актьорите продължиха изпълнението си маркирайки с устни, без глас. Целта на този пърформанс беше да се насочи вниманието на присъстващите към необходимостта от адекватно и качествено озвучаване и осветление за всички сцени в страната.

Концепцията беше представена от Марияна Христова от Областен информационен център. В обсъждането взеха участие министъра на културата г-н Найден Тодоров, зам. ректора на НАТФИЗ проф. Пенко Господинов, председателя на Съюз на артистите в България Христо Мутафчиев и зам. директора на Театър Българска Армия – Йордан Алексиев.

Сред гостите на събитието бяха директори на театри от цялата страна, актьори, служители от техническите им служби. Всички се обединиха около тезата, че държавна помощ за ремонти, оборудване и цялостно облагородяване е наложителна и спешна.