Семинарът IN SITU във Валмиера доказа силата на работата в мрежа

 

Семинарът IN SITU във Валмиера доказа силата на работата в мрежа за катализиране на творческия потенциал в извънградските райони

 

Едно от ключовите измерения на проекта IN SITU е програмата за изграждане на капацитет и развитие на умения, създадена с цел насърчаване на предприемачески социални и бизнес модели и иновации във всеки от шестте региона на LAB (Финландия, Ирландия, Латвия, Исландия, Азорските острови, Хърватия) и отговаряща на нуждите на участниците в ТПП в тези региони.

Шестте обучителни сесии бяха проведени във Валмиера, Латвия, и онлайн на 24-25 април 2024 г. в партньорство между Латвийската академия за култура и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кр. Сарафов”, България. Темите варираха от овладяване на разказването на истории, ангажиране на публиката, кандидатстване за финансиране до съвети и методи за стратегическо сътрудничество и работа в мрежа на местно и международно ниво. Семинарът събра опитен екип от водещи и фасилитатори – д-р Ива Земете, Мг, чл. Елизабет Паласиоса, Mg. Арт Илона Асаре, Mg. Art Лине Якобсоне, доц. д-р Ема Константинова и проф. д-р Лидия Върбанова.

Организираният брънч с местни мениджъри в областта на изкуствата, артисти, политици и експерти беше отлична възможност за създаване на контакти, споделяне на знания, обмен на идеи и представяне на иновативните казуси на IN SITU: „Градината като функционален декоративен ресурс при формирането на общността LAUX“ и „Мрежата от имения в окръг Валмиера“.

Семинарът се проведе онлайн и офлайн, в съвместна и отворена среда, като помогна на участниците да получат различни съвети и техники за управление на творчески организации и проекти в извънградски райони. Анализът на въпросника за обратна връзка показва, че 76,9 % от участниците са отговорили, че семинарите са били „много добри“, а 23,1 % – като „добри“. Участниците оценяват най-много компетентността и знанията на поканените лектори/модератори, дизайна на съдържанието на програмата и обсъжданите теми, чудесната атмосфера и възможността за създаване на контакти.

Следващите семинари IN SITU CCIs ще се проведат в Боргарнес, Исландия и ще бъдат онлайн на 30-31 май 2024 г. Останете на линия и се присъединете към нас!