Проект EMPACT: Откриване на изложбата „Очи в камъка” в Марибор

 

Проект EMPACT: Откриване на изложбата „Очи в камъка” в Марибор

 

Художествената галерия в Марибор, която е партньор в проекта EMPACT съвместно с НАТФИЗ, откри на 17 май 2024 г. новаторска изложба „Очи в камъка“ в рамките на 9-ото Триенале на изкуството и околната среда „EKO 9“. НАТФИЗ беше представен от проф. Лидия Върбанова и проф. Велимир Велев, които присъстваха на откриването на изложбата и проведоха срещи с други членове на консорциума EMPACT от Италия, Испания и Словения. Вечерта на откриването привлече над 400 души и беше широко отразена в местните и националните медии в Словения. Д-р Аста Вречко, министър на културата на Република Словения и Саша Арсенович, кмет на Марибор, откриха изложбата с кратко слово.

Изложбата ще продължи до 28 юли 2024 г. Разположена е в неконвенционално място – Стария санаториум – модернистична вила, в която се е помещавала първата частна болница в Марибор. В изложбата участват 36 художници от региона, предимно от Словения, Австрия и Унгария, чиито творби отразяват заплашителната атмосфера в природата и обществото. Идея на изложбата е  да даде сила на първичната емоция на страха, за да ни изтръгне от вцепенението ни към привидно неуспешните предупреждения на науката. Художниците в изложбата отговарят с визия, форма и разказ на застрашителните процеси на унищожаване на природата. Произведенията са впечатляващи и въздействащи – предизвикват чувство на страх и безпокойство по въпроса за екологичния колапс и предизвикателствата, пред които е изправена нашата планета и всички ние.

Поздравления за екипа на Художествената галерия в Марибор за чудесната работа! Прочетете повече за концепцията на изложбата тук: ТУК

Под мотото „Изкуството да мислиш като планина“, проектът EMPACT се занимава с теми за творческа устойчивост, съпричастност към природата и съпричастни и устойчиви творци. EMPACT свързва седем европейски партньори: Cyprus University of Technology (Кипър), Fondazione Lamberto Puggelli (Италия), Espacio Rojo (Испания), Национална академия за театрално и филмово изкуство (България), Nature, Art & Habitat (Италия), Vorres Museum ( Гърция) и UGM | Художествена галерия Марибор (Словения).