70 ГОДИНИ КАТЕДРА “СЦЕНИЧНА РЕЧ”, НАТФИЗ

70 ГОДИНИ КАТЕДРА “СЦЕНИЧНА РЕЧ”, НАТФИЗ

 

Катедра „Сценична реч“ отбелязва 70 години! Във връзка с това организира научно-практическата конференция  „ГЛАСЪТ – СРЕДСТВО ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕ“ и тържествен КОНЦЕРТ.

 

„ГЛАСЪТ – СРЕДСТВО ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕ“, научно-практическа конференция

ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА

 

ДОКЛАДИ:

Лили Ангелова (БТВ Радио) – “Триковете на радиоводещия”

Филипа Иванова (БНТ) – “Гласът – средство за действие”

Юксел Кадриев (БТВ) – “За професията на говорителя”

На 8-ми и 9-ти ноември, конференцията събира изследователи, преподаватели и действащи експерти от НАТФИЗ, СУ „Св. Климент Охридски“, ТК „Любен Гройс“, публичните институции, медиите – БНТ, bTV, bTV Radio, БТА, БНР, ДАРИК радио, други журналисти, както и представители на образованието – директори на училища и гимназии, учители по български език.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

 

Професионалните дебати ще поставят акценти и по публично любопитни въпроси като: Занижена ли е говорната ни култура? Агресивните влияния. Проблемите на звуковата среда в публичните комуникации. Мястото на словото в професиите. Деформации на изказа в политическото говорене. Нуждаем ли се от подобряване на говорната култура в областта на образователната система? Чуждиците и грешните интонации в речта. Отговорността на институциите към словото. Регенеративни процеси.

 

Юбилейният концерт е отворен, както за специалистите, така и за столичани. Той ще се състои на 8-ми ноември от 19.00 ч. на голяма сцена в Театър НАТФИЗ, при ВХОД СВОБОДЕН!

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 

НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ предвижда да издаде юбилеен сборник, включващ докладите и изказванията от конференцията и материали от честването на 70-годишнината на катедра „Сценична реч“.

 

 

ГЛАСЪТ иска да бъде чут, да му помогнем от сцената, от трибуната, от екрана!

Занижена ли е говорната ни култура? Агресивните влияния. Проблемите на звуковата среда в публичните комуникации. Мястото на словото в професиите. Деформации на изказа в политическото говорене. Нуждаем ли се от подобряване на говорната култура в областта на образователната система? Чуждиците и грешните интонации в речта. Отговорността на институциите към словото. Регенеративни процеси. 

 

 

Катедра “Сценична реч” на Националната академия за театрално и филмово изкуство “Кръстьо Сарафов” е създадена през 1949 година.

През седемдесетгодишната история на катедра „Сценична реч“, вниманието и усилията на преподавателите и творците в нея са насочени към поставяне на научна база на основните дялове в нея – техника на говора, правоговор и сценична организация на речта.

Бихме искали да споменем имента на основателите на катедрата във ВТУ, големият български актьор Владимир Трендафилов, Борис Михайлов (актьор от Народния театър), доц. Мара Георгиева, Роберт Роснер – специалист по сценична реч и пеене. Своя следа в педагогическата теория и практика на катедрата оставят и Любен Саев, Олга Кирчева  и Ив. Димитрова. Не бива да пропускаме да споменем педагози като Кирил Попов, проф.  Пенчо Пенчев, проф. Ив. Чипев, проф. П. Петров, проф. М. Танев. С поемането на ръководството на катедрата от Катя Зехирева като че ли започва един нов етап в катедрата – на тихата дипломация. Следващият ръководител проф. Ел. Сотирова успява да  издигне авторитета на катедрата на научно ниво.

Постепенно през годините методологията на работата в катедра „Сценична реч“ съчетава европейската и руската практика в обучението, като осмисля говорните особености и специфики на българската артикулационна и интонационна среда. Съвсем логично в състава на катедрата са и педагозите по вокално и музикално обучение, като още една възможност за развитие на гласово-говорните и вокални умения на студентите.

Основната цел на обучението във всички дисциплини в катедра „Сценична реч“ е разкриване и усъвършенстване на индивидуалните гласово-говорни характеристики на всеки студент и овладяването на нови словесни изразни средства, като основен инструмент за обогатяване на актьорското майсторство.

НАТФИЗ ‚Кр. Сарафов“ и конкретно катедра „Сценична реч“ е единственото висше учебно заведение, което предлага магистърска програма с приоритетна практическа насоченост по „Публична реч“. В нея са съчетани знанията и опита на цялата катедра в теоретичен и най-вече практически план. В нея могат да се придобият умения в областта на публичните изяви: презентационни умения, интервюта, произнасяне на речи, участия в дебати, успешното поведение пред камера, микрофон, в телевизионни и радио студия, на събития и конференции.

Катедрата предлага обучение в основните направления в гласово-говорното възпитание – сценична реч и вокално обучание, както и магистърска програма „Публична реч“.

Катедра “Сценична реч” е в състав:
Проф. Диляна Мичева – ръководител
Проф. д-р Анастасия Търколева
Проф. д-р Емил Митрополитски
Проф. д-р Любомир Гърбев
Проф. д-р Веселина Раева
Проф. д-р Катерина Илкова
Доц. д-р Валерия Кардашевска
Гл. ас. д-р Тодор Димитров-Мечкарски
Гл. ас. д-р Лора Мутишева
Гл. ас. д-р Ралица Ковачева-Бежан
Ас. д-р Надежда Панайотова
Ас. Павлета Семова
Ас. Мария Колева
Ас. Теменуга Первазова

Професори доайени на катедрата – проф. Божидар Матанов, проф. Емилия Ангелова, проф. Иванка Бенчева, проф. Диана Борисова.

 

 

 

 

Правилното говорене – основен белег за нивото на културата (БНР, 29.10.2019 г.)