МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ ЗА СТУДЕНТСКИТЕ ФИЛМИ НА НАТФИЗ

МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ ЗА СТУДЕНТСКИТЕ ФИЛМИ НА НАТФИЗ

 

Калифорнийският фестивал Venice Shorts присъди поредното сериозно отличие на дипломната анимация на Васил Богданов „Под напрежение“. Това на практика е осмата селекция на филма за годината. Анимацията е полуфиналист и на престижното 50-то издание на италианския Giffoni Film Festival, Campania, Italy, който ще се проведе между 26 и 30.12.2020.

Месец по-рано, канадският фестивал Montreal Independent Film Festival отличи продукцията с две награди – за най-добра анимация на Васил Богданов и за най-добър композитор на Гало Ортиз (в същия филм). Лентата спечели и специалната награда на професионалното жури от 20-тото издание на уругвайския фестивал International Film Schools Festival, организиран от Escuela de Cine del Uruguay, през септември.

НАТФИЗ е единственото висше училище в света, в което освен дигитална се изучава и ръчно рисувана анимация. Създадена през 1980 г. специалността отглежда десетки от най-добрите световни аниматори, някои от които стигат до екипите на наградените от „Оскар“ филми.

 

Филмът „Миг любов“, с който Юлиян Рачев се дипломира преди повече от две години в специалност „Филмова и телевизионна режисура“, не се измори да отвоюва престиж за нивото на образование в НАТФИЗ. Преди дни, лентата бе отличена и с награда за най-добър студентски филм от Tetova International Film Festival ODA (TIFF ODA) в конкуренцията на 600 филма. През 2019 г. „Миг любов“ спечели третата награда на турския фестивал на GOLDEN BAKLAVA FILM ACADEMY – 5TH INTERNATIONAL STUDENT FILM FESTIVAL и декемврийската награда на индийския фестивал SHORT CINE FEST 2019 PUNJAB. Младият кинорежисьор наскоро ще се дипломира и в магистърската програмата „Мениджмънт в екранните изкуства“ на Академията.

От началото на септември, това са 18-те по ред международни награди за настоящи студенти и преподаватели на НАТФИЗ!

Честито!