Проф. д-р Калина Стефанова пътува по света с познания и творчество

 

Проф. д-р Калина Стефанова участва (онлайн) в откриването на Артистично Селище за изкуство от Централна и Източна Европа, гр. Нинбо, Китай.

Първоначален фокус на това ново начинание ще бъдат образованието, театърът и литературата. Проф. д-р Стефанова е поканена като Гостуващ творец в Селището.

 

 

 

Междувременно най-новата книга на проф. Стефанова, съставена и редактирана в съавторство с проф. д-р Марвин Карлсън, „20 Ground-Breaking Directors of Eastern Europe (30 Years after the Fall of the Berlin Wall)“ вече се намира във фонда на световните  библиотеки – от Нова Зеландия до Канада и САЩ, през Виетнам, Южна Африка, и Европа.

Първото представяне на книгата се състоя на 13 май тази година в рамките на Фестивала Between, организиран от Университета на Гданск.

 

 

 

Проф. д-р Калина Стефанова е преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. Автор (съставител и съавтор) е на 15 книги за театър и критика. Пет от тях са на английски език, с премиери в Ню Йорк, Лондон и Вроцлав, включвани в задължителната и препоръчителната литература в университети по цял свят. Съставите/редактор е на първата антология на източноевропейска драма на китайски език в два тома, на първата книга с китайски пиеси на български език и на първото представяне на българския театър на английски език. Автор е и на две книги художествена проза, издадени в 9 страни; едната от тях е включвана в задължителната и препоръчителната литература в няколко колежа в Бразилия и е издадена в 2 издания в Китай.

Била е гостуващ учен в Нюйоркския университет, Университета на Кейптаун, Мейджи Университет, Токио, Шанхайската Театрална Академия, Уханския университет и др. През 2016 г. е удостоена със званието гостуващ Изтъкнат професор на Уханския университет, Китай, както и със званието Изтъкнат изследовател на Фондацията по китайска критика на изкуствата към Уханския университет. Изнасяла е лекции и е водела семинари в 12 страни.

В продължение на два мандата е вицепрезидент на Международната асоциация на театралните критици (2001-2006) и Директор Симпозиуми на Асоциацията (2006- 2010). Член е на редакционните колегии на списания в Китай, САЩ, Румъния, Хърватска. Редовно работи като експерт-оценител към Европейската Комисия. През 2007 г. е драматург на високо оценената от критиката постановка на “Петдесетница”, режисьор Мл. Киселов, в Стратфордския Фестивал на Канада, най-големия репертоарен театър в Северна Америка. От 2017 г. е в експертния борд на първия театрален град в света, Yue Opera Town, Китай.