Д-р Маргарита Божилова издаде първата си книга

 

Излезе първата книга на д-р Маргарита Божилова–Андонова „Тялото – паралели между драматичния театър и театъра на движението“ посветена на доц. Александра Хонг и консултирана от проф. д-р Александър Илиев.

Книгата разглежда отношението към човешкото тяло в различните исторически епохи, през фокуса на биологията, философията и театъра. Изданието е дългоочаквано помагало към съвременното обучение на студентите в театралните и движенческите дисциплини на НАТФИЗ. „Тялото – паралели между драматичния театър и театъра на движението“ предлага и задълбочен културен обзор върху проблема за човешкото тяло и неговите възможности в изкуството, който несъмнено би бил любопитен и за широкия читател.

Книгата на д-р Маргарита Божилова може да бъде открита в книжарницата на НАТФИЗ на ул. „Стефан Караджа“ №20.

 

Д-р Маргарита Божилова–Андонова е преподавател в специалност „Театър на движението – Пантомима“ във Факултет „Сценични изкуства“.  В НАТФИЗ завършва актьорско майсторство при проф. Надежда Сейкова (1994), специализира „Основи на сценичното движение” и “Документално кино” (2010) и защитава докторат “Паралели между драматичния театър и театъра на движението на XXI век” (2015). От 2015 е част от преподавателския състав на катедра „Сценично движение“.

Гост лектор е на десетки професионални курсове и семинари, както на национални, така и на международни форуми. Участва с доклади в академични конференции по проблемите на пластическата изразност и движение по целия свят.  Работи като актриса в Драматичен театър „Б. Дановски”  – Перник (1994-2000) .

От 2000 г. е  актриса на свободна практика. Участва в международни филмови продукции и телевизионни: предавания, новели, сериали и реклами. Режисьор, сценарист и изпълнител на главната роля в късометражния филм „Жената”, награден на Women’s Only Entertainment Film Festival – “Best New Media”, 2017 г.

Режисьор е на танцовия спектакъл “Българска мистерия”, НАТФИЗ, 2019 – награден от Столична община за “Ярки постижения в областта на културата” – раздел “Фолклорни и сценични изкуства” 2019/2020. Сценарист и режисьор е на посветения на проф. Надежда Сейкова документален филм „Надежда“ чиято премиера се очаква през септември.