Награди за възпитаниците на специалност “Фотография” на НАТФИЗ

 

Спасияна Сергиева и Юлиан Тодоров са двама от носителите на тазгодишните награди на БГ ПРЕС ФОТО.  Фондация БГ ПРЕС ФОТО организира 19-тия пореден конкурс за българска фотожурналистика, с право на участие на професионални фотографи, фотографи на свободна практика, студенти и ученици по фотография, както и всички любители на фотографията, които снимат репортажно и снимките им носят новина или засягат важен обществен проблем.

Дипломирана преди година в специалност „ФотографияСпасияна Сергиева получи втора награда в раздела „Млади автори“ с фотографиите направени за информационна агенция „Ройтерс“.

 

 

 

Трета награда в същия раздел получи със снимките си за TopNovini.bg Юлиан Тодоров, който тази година завършва магистърската програма „Фотографско изкуство“ в НАТФИЗ.

 

 

 

 

В едно свое интервю до сп. „Култура“ (бр. 4, април 2020) ръководителят на специалността „Фотография„ в НАТФИЗ доц. д-р Красимир Андонов споделя:

„Когато аз започнах да преподавам, беше като някакъв вид предаване на щафетата. Когато ме поканиха в НАТФИЗ, си казах, че имам някакво морално задължение да продължа. Същевременно ситуацията е различна – различно е времето, различни са поколенията. Струва ми се, че на днешните студенти им е малко трудно да започнат, но когато се запалят, изведнъж избухват. Тогава виждаш таланта им и разбираш, че всеки от тях носи в себе си нещо различно. Това е хубавото, защото индивидуалността прави твореца. Нашата работа е да се опитваме да стимулираме точно това, да ги подтикнем да изразяват единствено себе си.“

Очевидно е успешна!