НАТФИЗ и наградите за ярки постижения в областта на културата

 

Столична община връчи годишните награди за ярки постижения в областта на културата. Сред отличените творци тази година са три личности, обвързали професионалното си призвание с НАТФИЗ. Проф. Надежда Сейкова получи приза за изключителни постижения и принос в националната култура лично от заместник-кмета по образование и култура Мирослав Боршош.

Усилията на доц. Юрий Дачев в популяризирането на високата българска култура с изданията на телевизионното предаване „Рецепта за култура“ (сезон 2020) бяха оценени с наградата за критика и журналистика в областта на културата.

Наградата в категория „Кино“ отиде при Димитър Сарджев (асистент и докторант в НАТФИЗ) за документалния филм „Срещу течението на времето“.

 

Проф. Надежда Сейкова е неподражаем творец, любим режисьор и всеотдаен педагог обучил 14 актьорски випуска с повече от 250 студенти. Носител е на престижни национални и международни отличия, сред които: орден „Стара планина“ I степен за изключителни заслуги в областта на културата (2011), голямата награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство (2014), „Икар“ за изключителен принос към българския театър (2016), почетната награда за театрална педагогика на френската академия за театър и кино „Флоран“ (2019), Почетен знак на Президента на Република България „За значим принос към българската култура и духовност“ (2021) и др.

 

Доц. Юрий Дачев е водещ преподавател по „Театрална драматургия“ и „Телевизионна журналистика за екранни изкуства“ в НАТФИЗ. Драматург е на МГТ „Зад канала“ и НТ „Иван Вазов“, за кратко зам.-министър на културата.Автор е на сценични адаптации, оригинални пиеси и сценарии, режисьор с успешни постановки в цялата страна. Днес и утре – 20 и 21 септември, по случай 100-годишнината на Варненския драматичен театър, ще се състои премиерата на драматургичния вариант на доц. Юрий Дачев – „Тютюн“. Спектакълът, под режисурата на Бина Харалампиева, е първата театрална постановка на романа на Димитър Димов и реверанс към 70-годишнината от написването му.

Предизвикателството наистина е голямо. Искам да отбележа, че това превъплъщение, наистина прилича на актьорска роля, но за разлика от актьорите, аз нямам самочувствието, че мога да покрия света на автора. При мен е друго, аз просто се опитвам, с пълното съзнание, че се намирам в един чужд свят, да взема от него онова, което мен ме вълнува и колкото и да звучи нескромно, по някакъв начин да преведа на театрален език, да подготвя за театрална постановка една литература, която носи в себе си скрита драматургия, но не достатъчно категорично. – споделя Юрий Дачев

 

Димитър Сарджев завършва театрална режисура в НАТФИЗ през 2003 г., в класа на проф. Иван Добчев, а през 2009 г. – кинорежисура в класа на проф. Георги Дюлгеров.

Автор на късометражните филми: “Семеен портрет”, 2008 г. (Награда за най-добър български филм и най-добър оператор – “Ранно пиле”, София), “Хотел, гълъби”, 2006 (Награда за най-добър режисьор – “Ранно пиле”; Награда за най-добър оператор – Попово; Наградата на Кодак – СФФ), 2004, ” Ботушки”, 2004, “Едно писмо”, 2003 (Награда за най-добър сценарий – Санкт Петербург, студентски фестивал “Начало”). Носител е на награда за най-добър режисьор, Международен студентски фестивал, Велинград.

 

 

снимки: Столична община