II курс “Театър на Движението – Пантомима” с първата си премиера на професионална сцена

 

“Сенките на нашите души” е премиерното заглавие, в което студентите на НАТФИЗ от II курс “Театър на Движението – Пантомима”, с художествен ръководител проф. д-р Велимир Велев, са в колаборация с актьорите от НЕВИЖДАН ТЕАТЪР, в Проекта “Училище за Зрение”, финансиран от НАЦИОНАЛЕН ФОНД КУЛТУРА по “”Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата”.

Спектакълът е изграден от три драматургични линии, представени от три актьорски екипа, които се спояват в четвърта, в Интернет, върху т. нар. “Виртуален екран за сенки”. За целта е изградена специална платформа в Интернет, в която е създадена ВИРТУАЛНА ИНТЕРАКТИВНА КУКЛЕНА СЦЕНА – там любопитните могат да се насладят на един виртуален спектакъл, различен от този в залата. А зрителите дошли да гледат представлението на реалната физическа сцена, ще могат да изберат, дали да се отдадат на реалното действие, разпределено между трите групи на три отделни “сцени”, или, подобно зрителите в мрежата, да наблюдават виртуалното им единство, като четвърто “сценично” произведение.

Концепцията “Виртуална интерактивна куклена сцена” част от новите зрелищни модели, дефинирани теоретично от проф. Велимир Велев в неговата “Теория на Интерактивното зрелище на бъдещето”.

В актьорската работа по спектакъла, проф. Велев въвлича своите студенти в така наречения от него “Театър на пластическата сянка” – сенки създадени чрез телесно взаимодействие и движение. Целта му е да разшири диапазона на изразните средства в специалността Театър на движението-ПМ, навлизайки в една по обширна сценична територия, каквато е Невербалния театър.

Самото представление стъпва върху световно известния спектакъл на Невиждан театър, “Сянката на моята душа” – първата постановка в театралната история, в която незрящи с нулево зрение, играят на сенки и създават визуални импресии без зрителен контрол. За да подчертае актьорските умения и професионализма на незрящите актьори, Велев включва сенчести образи и цитати от култовите представления – “Картини от една изложба” и “Карнавал на животните”, автор и режисьор на които е Българската кралица на сенките, проф. Николина Георгиева.

“Този спектакъл е моят дълбок поклон пред светлата памет на проф. Георгиева. Като неин асистент по режисура, и като неин докторант, искам да изразя своята обичи признателност. Именно благодарение на нея, като мой ръководител, научното ми изследване “Интерактивната ипровизация и кукления театър на бъдещето”, видя бял свят. То ми помогна да завърша своята Теория за бъдещото ICT-зрелище. А настоящия спектакъл е експериментална реализация на една малка част от нея.” – казва проф. Велев.

Постановките на хибридния спектакъл са на 27, 28, 29 (от 19.00 ч.) и 30 октомври (от 11.00 ч.) на сцената Кино-Театър “Освобождение” и на Виртуалната интерактивна куклена сцена.

В спектакъла участват студентите: Биляна Цолова, Грета Георгиева, Даниела Ивайлова, Десислава Иванова, Диана Петрова, Илиана Гаминчева, Марина Атанасова, Павел Тодоров, Ралица Николова – II курс ТД-ПМ с художествен ръководител проф. д-р Велимир Велев.