Защо билетите за ЛЮБОВТА НА ДОН ПЕРЛИМПЛИН“ в Куклен театър НАТФИЗ свършиха?

 

Преди 40 години проф. Боньо Лунгов поставя „Любовта на Дон Перлимплин“ в НАТФИЗ. Работи по произведението на Федерико Гарсия Лорка със студентите от първия си актьорски випуск в Академията, от класа на Димитър Стоянов.

Какво го връща към това заглавие на сцената на учебния куклен театър заедно с проф. д-р Константин Каракостов и защо не могат да се открият билети за премиерата?

Проф. Боньо Лунгов: Композиторът Методи Иванов беше много известен в куклените среди по онова време. Каква смелост съм имал да поискам да напише музика за спектакъла, не знам. Той се хвана и го направи. Станахме близки приятели след това.  Съпругата му Теодора Шипковенска дойде да работи при нас в Академията, дъщеря му за известно време – също. Елена Методиева отдавна е в Германия, но пристига специално за премиерата. Дори ще поработи още със студентите. Много е емоционално, защото почти целият първи състав от преди 40 години ще присъства на представлението, както и колегите от Столичен куклен театър. Решихме да издирим и възстановим първия плакат на Пламен Лачев. Той е съпругът на Жени Лачева, която работи при нас в кукленото ателие. Правен е преди 40 години. И нищо, че Пламен и Методи си отидоха преди доста години. Създаденото го има и е тук, така че за нас е много вълнуващо.

Проф. д-р Константин Каракостов: Подготвихме и изложба с второкурсниците от „Плакат и визуална комуникация“ на НХА, с ръководител доц. д-р Георги Павлов. Работим от много години със студентите от тази специалност. Инициирахме конкурс, от който избрахме плаката на настоящия спектакъл – червеният с петте нанизани шапки. Но тъй като всички плакати са изключителни и изборът беше труден, решихме да направим изложба, в която да представим проектите на всички деца.

Проф. Боньо Лунгов:  Тъй като спектакълът ще се играе само на 22 и 23 май и след това чак от октомври, ще се погрижим да възстановим експозицията, за да намерят авторите своята публика.

Проф. д-р Константин Каракостов: Изложбата ще бъде част от съпътстващите събития посветени на честванията по случай 60-години висше образование за куклен театър в нашата Академия.

Проф. Боньо Лунгов: Студентите от НХА вече работят над проектите за годишнината. Любопитни сме и нямаме търпение да ги видим.

Проф. д-р Константин Каракостов:  Изборът да поставим отново това заглавие, да се обърнем към първите му създатели и изпълнители, да потърсим приемствеността и в изкуството, и в педагогическото образование е изключително важен за нас.  Посвещаваме „Любовта на Дон Перлимплин“ на това.

Проф. Боньо Лунгов: Едно последно изречение, защото е много сериозно, а не зная колко години ми остават още в Академията. Спектакълът е с кукли, а в момента не се правят много такива у нас. Това е една от най-трудните системи – явайки, която студентите трябваше да овладеят и живот и здраве да ви хареса.

Проф. д-р Константин Каракостов: Приятно гледане.