“Сенките на нашите души” – новото премиерно заглавие на проф. д-р Велимир Велев

 

“Сенките на нашите души” е премиерното заглавие на проф. д-р Велимир Велев, по Проект “Училище за Зрение”, финансиран от НАЦИОНАЛЕН ФОНД КУЛТУРА по “”Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата”.

Специалното тук е, че с него стартира интернет платформа “Виртуална интерактивна куклена сцена”, чиято концепция е част от новите зрелищни модели, дефинирани теоретично от проф. Велимир Велев в неговата “Теория на Интерактивното зрелище на бъдещето”.

Спектакълът се играе на три екрана от три актьорски екипа. Това са три драматургични линии, които се спояват в четвърта, именно върху т. нар. “Виртуален екран за сенки” в Интернет, където любопитните могат да се насладят на спектакъл, различен от този в залата. А зрителите дошли да гледат представлението на реалната физическа сцена, ще могат да изберат, дали да се отдадат на реалното действие, разпределено между трите групи на трите отделни “сцени”, или, подобно зрителите в мрежата, да наблюдават виртуалното им единство, като четвърто “сценично” произведение, което се излъчва на отделен екран.

Самото представление стъпва върху световно известния спектакъл на Невиждан театър, “Сянката на моята душа” – първата постановка в театралната история, в която незрящи с нулево зрение, играят на сенки и създават визуални импресии без зрителен контрол.

За да подчертае актьорските умения и професионализма на незрящите актьори, Велев включва сенчести образи и цитати от култовите представления – “Картини от една изложба” и “Карнавал на животните”, автор и режисьор на които е Българската кралица на сенките, проф. Николина Георгиева.

 

“Този спектакъл е моят дълбок поклон пред светлата памет на проф. Георгиева. Като неин асистент по режисура, и като неин докторант, искам да изразя своята обичи признателност. Именно благодарение на нея, като мой ръководител, научното ми изследване “Интерактивната ипровизация и кукления театър на бъдещето”, видя бял свят. То ми помогна да завърша своята Теория за бъдещото ICT-зрелище. А настоящия спектакъл е експериментална реализация на една малка част от нея.” – казва проф. Велев.

В творческата работа по актьорската подготовка на незрящите се включват професионални актьори (Анна Димитрова, Антония Велева, Николай Шопов, Росица Иванова, Лазар Панев) и студенти от НАТФИЗ. Въвличайки своите студенти в така наречения от него “Театър на пластическата сянка” – сенки създадени чрез телесно взаимодействие и движение –  проф. Велев цели да разшири диапазона на изразните средства в специалността Театър на движението-Пантомима, навлизайки в една по обширна сценична територия, каквато е Невербалния театър.

Постановките на хибридния спектакъл са на 27, 28, 29 (от 19.00 ч.) и 30 октомври (от 11.00 ч.) на сцената Кино-Театър “Освобождение” и на Виртуалната интерактивна куклена сцена.

Постановчик и режисьор на “Сенките на нашите души” е проф. д-р Велимир Велев.
В творческия и сценарен (дивайсинг) екип са Анна Димитрова, Антония Велева, Николай Шопов, Росица Атанасова, Лазар Панев, Велимир Велев.

В актьорския състав са незрящите актриси Бехие Ахмед, Верка Захариева и студентите Биляна Цолова, Грета Георгиева, Даниела Ивайлова, Десислава Иванова, Диана Петрова, Илиана Гаминчева, Марина Атанасова, Павел Тодоров, Ралица Николова – II курс Театър на Движението-Пантомима (випуск 2024) с художествен ръководител проф. д-р Велимир Велев.