Културни партньорства в „SY(es)THESIS“ – 25 юни 2022

 

„SY(es)THESIS“ е международен проект на къщата – музей „Панчо Владигеров“ за насърчаване възможностите за взаимодействие и синтез между младите творци в изкуството. Класическите творби вдъхновяват млади художници, платната им насърчават съвременни композитори от цял свят, а от тази година – и сценични изпълнители.

От 2022 г. към партньорите на проекта се присъедини и НАТФИЗ, чиито възпитаници от специалност „Театър на движението – Невербален театър“ (клас проф. д-р Велимир Велев) ще участват в  концерта на 25 юни от 19.00 ч. в зала 9 на НДК .

 На 25 юни от 19:00 ч. в зала № 9 на НДК ще се проведе първото, за настоящата година, издание на творческия проект „SYN(es)THESIS“, който софийската публика познава в светлината на една от най-иновативните и впечатляващи инициативи, финансирани от СП „Култура“. Новото представяне на проекта утвърждава досегашната му концепция за взаимодействие между различните изкуства, като надгражда сътрудничество с още една образователна институция – Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ).

Събитието ще включва камерен концерт, представен от талантливи млади изпълнители, както и прожекция на избрани картини, сътворени по нова селекция музика от български композитори. В зала № 9 на НДК желаещите ще могат да разгледат и съпътстващата изложба с живописни платна на възпитаници на Националната художествена академия.

Специално участие ще вземат студенти от специалност „Театър на движението – Пантомима” към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, с преподавател проф. д-р Велимир Велев. За изпълненията на танцовия състав ще бъде включена и кратка селекция електронна музика, отново от български автори.

Проект SYN(es)THESIS се реализира по идея на Къща музей „Панчо Владигеров“ – София, в партньорство с Националната художествена академия, НМА „Проф. П. Владигеров“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, НДК и с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура“.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ