Малък сезон 2023 – Театрална работилница „Сфумато“

 

След няколкогодишно отсъствие „Малък сезон“ се завръща в обичайната си форма на живо. Допълнителен фокус на фестивала за най-младите от всички изкуства ще бъде фокусирано и върху лабораторния принцип на работа, залегнал в 34-годишната стратегия „Сфумато”: ателиета, дебати и дискусии по наболелите социални, човешки и творчески проблеми днес, експериментални представления, режисьорски и актьорски дебюти, презентации на творчески идеи в процес.

В тазгодишното издание участие ще вземат утвърдени международно известни експерти и артисти като Жан-Пиер Тибода – легендарен френски театрален критик и журналист, театрален колумнист на вестник “Либерасион” от 1978 до 2006 г., артистичен консултант на фестивала “Пасажи” в Нанси и Мец в продължение на десетилетие (лекцията на Жан-Пиер Тибода “Какво се желае от театъра днес” ще се проведе на 26 юни от 19:00 ч.), проф. Ивайло Дичев – културолог и публицист; Явор Гърдев – театрален и кино режисьор; Павел Гатилов – украински театрален режисьор; Корхан Башаран – турски хореограф и танцьор и др.

Тази година „Малък сезон“ си партнира с „Прочети София“, отваряйки врати за „Литературни срещи лято 2023: Войната и мирът“ – един от най-добрите и смислени литературни формати в последните години. „Литературни срещи“ предлагат една вдъхновяваща програма на 24 и 25 юни, чиято основна нишка е човешкото състояние във война, но с фокус върху стратегиите и събитията, които могат да съхранят и спасят човека в тези трудни времена.ВСИЧКИ СЪБИТИЯ СА С ВХОД СВОБОДЕН!