Напусна ни проф. д-р Александър Илиев

 

Напусна ни проф. д-р Александър Илиев

01.10.1956 – 25.04.2024

 

 С дълбока болка ви съобщаваме, че ни напусна проф. д-р Александър Илиев.

Сашо, както го наричаха всички в Академията, завършва Университет на Театъра на нациите – Барселона, Испания, специалност „Комедия дел`Арте” и „Театрална антропология“, в класа на  Карло Бозо през 1985, по-късно придобива квалификация в специалност ”Режисура за драматичен театър” в класа проф. Сашо Стоянов (1988).

Веднага след дипломирането му, НАТФИЗ продължава да бъде негов дом – преподавателската си кариера започва като асистент през 80-те, а от 1992 вече е художествен ръководител на клас „Пантомима“.

Проф. Илиев е с изключително богата творческа кариера и е познат на широката публика в ролите му на драматичната, музикалната и вариететна сцени, като режисьор-постановчик в документалното кино, автор на редица исторически и научни книги.

Създател и ръководител е на пет театрални формации, сред които мим студио „Алба”, театър „Полихимния“ и „Театър на мечтите“. Влиза за първи път в книгата за рекордите на Гинес с 24-часово мим-шоу без прекъсване през 1992 г. През 1994 г. увеличава рекорда си с един час.

Познат е на публиката със стотиците си спектакли у нас и в чужбина, с перфектното познаване на отделните течения и обучителни методи в драматургията и пантомимата.

Академията загуби една личност – вселена, любимец на поколения студенти и уважаван и ценен приятел и колега.

Поклон пред паметта му.

Поклонението ще се състои на Централни гробища на 02 май от 11.00 ч.