НАТФИЗ се присъедини към глобалната асоциация Cumulus

НАТФИЗ се присъедини към глобалната асоциация Cumulus


НАТФИЗ се присъедини към глобалната асоциация Cumulus. Ректорът на Академията проф. д-р Станислав Семерджиев работи лично по подготовката на международното членство през последните няколко месеца.

 

 

НАТФИЗ има дълбоки, исторически предпоставени традиции в обучението по сценография – за куклен и драматичен театър. С развитието на съвременните изкуства и дигиталната субкултура, през последните години Академията включи в експертизата на образованието си арт дизайн и филмов и телевизионен дизайн. Членството в глобалния форум неизбежно ще динамизира професионалните и творчески контакти, както за преподавателите, така и за възпитаниците в съответните специалности на НАТФИЗ.

Напомняме, че преди седмица доц. д-р Мира Каланова излезе с отворено писмо към бъдещите студенти по „Сценография“ и вече ги очаква с безвъзмездни онлайн консултации, а доц. д-р Елена Тренчева се готви да посрещне кандидатите по „Филмов и телевизионен дизайн“ в НАТФИЗ.

 

Cumulus е глобална асоциация, която стимулира изследванията и образованието в областта на изкуството и дизайна. Създадена през 1990 г. асоциацията е призната от ЮНЕСКО през 2011 г. Днес се състои от 299 членове от 56 държави.  Cumulus работи по изграждането и поддържането на динамичен и гъвкав академичен форум, който да обедини образователните институции на най-високо ниво от всички части на света. Cumulus си сътрудничи не само с институции и организации от областта на изкуството, дизайна и медиите, но също активно насърчава сътрудничеството с индустрията и бизнеса. Чрез конкурси, летни училища и изложби, Cumulus промотира таланта на младежите и увеличава видимостта на техните произведения. За да стимулират дизайнерските проекти и изследвания, представителите на Cumulus подписват Декларация за дизайн в Киото и учредяват Cumulus Green – международна награда, фокусирана върху култивирането на обществата и световните индустрии към по-екологични и отговорни решения.