ФИЛМ ПО СЦЕНАРИЙ НА ПРОФ. МАРИН ДАМЯНОВ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“. ОПЕРАТОР НА ФИЛМА Е ДОЦ. Д-Р МАРТИН ДИМИТРОВ

ФИЛМ ПО СЦЕНАРИЙ НА ПРОФ. МАРИН ДАМЯНОВ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“. ОПЕРАТОР НА ФИЛМА Е ДОЦ. Д-Р МАРТИН ДИМИТРОВ

 

„Сбогом, Джони“ по сценарий на проф. Марин Дамянов ще бъде премиерно представен пред зрителите на 25-тия София Филм Фест. Оператор на филма е преподавателят по операторство в НАТФИЗ – доц. д-р Мартин Димитров.  Режисьор на лентата е завършилият образованието си в НАТФИЗ Константин Буров.

Той идва! Той казва, че е ваш приятел. Той ви обича повече, отколкото заслужавате, но вие преставате да обичате себе си. Той решава вашите проблеми, но вие ставате все по-зависим. Той обича вашите недостатъци. Той унищожава най-напред любовта. Той дойде!

„Филмът служи като свидетелство за времето, в което живеем – ценности със съмнителна стойност, загуба на духовност, липса на посока… Джони е представител и символ на точно тази епоха. Всеки от нас трябва да се противопостави на собствения си „Джони“. Това е история за битката между доброто и злото в нашите души“, убеден е режисьорът. През 2020 година филмът е представен на 30-ия Филмов фестивал в Котбус, Германия в програмата „Spectrum“.

 

Професор Марин Дамянов е дългогодишен преподавател по кинодраматургия в НАТФИЗ. Сценарист е на повече от 15 игрални и документални филма („Маргарит и Маргарита“, „Лейди Зи“, „Събирачът на трупове“, „Съдилището“, „Ботев – в сянката на паметника” и други), включително сериали. Автор е на 4 романа, 3 сборника разкази и 2 теоретични студии по кинодраматургия.

Носител е на повече от 15 награди за разкази, романи и сценарии, сред които и наградата за най-добър сценарий на фестивала „Златна роза” и на Филмовата академия за филма „Събирач на трупове“.

 

Доц. д-р Мартин Димитров е преподавател в специалност „Филмово и телевизионно операторство“ в  НАТФИЗ.

През 2019 г. доц. Димитров бе удостоен със „Специалната награда на журито“ (за операторска работа във филма „Писма от Антарктида“) от Международния фестивал за операторско майсторство „Златното око“ в Тбилиси, Грузия.

Между 1991-2004 г. е главен/отговорен оператор на редица предавания в различни телевизии: студентска програма “Ку-Ку”, “Риск печели, риск губи”, “Кой е по-, по-, най?”, “60 минути с Милен Цветков” и др.

Доц. д-р Мартин Димитров е режисьор и главен оператор на много документални и игрални филми, за които получава признание от национални и международни фестивали и конкурси. Участвал е в заснемането на повече от 70 рекламни клипа.