„ИКАР“ 2021 ЗА ЧЕТИРИМА ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ НА НАТФИЗ

 

Доц. д-р Мира Каланова, доц. Марина Райчинова, д-р Румяна Николова и Петър Пашов (младши) си тръгнаха със статуетки от церемонията по връчването на наградите на Съюза на артистите в България „Икар“ 2021.

 

Доц. д-р Мира Каланова и доц. Марина Райчинова отнесоха статуетката в категория „Сценография“ за „Закуска в Тифани“ по Труман Капоти, реж. Диана Добрева, Драматичен театър „Николай Масалитинов” – Пловдив.

 

Наградата на д-р Румяна Николова беше излъчена от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите за „Модел на функциониране на българския театър в периода 1944-1989 година“,  изд. „П. Венедиков“, 2020.

 

 

„Икар“ за „Постижение в кукленото изкуство“, излъчен от Гилдията на творците в кукленото изкуство, беше присъден на Петър Пашов (младши) за режисурата на „Пиано на луната“ по мотиви от Валери Петров в  Театър „Ателие 313“.

 

Част от катедрата „Актьорство и режисура за куклен театър” Петър Пашов (младши) се грижи за подготовката на младите творци в НАТФИЗ и вече очаква новите кандидат-студенти в специалността.

Д-р Румяна Николова е част от екипа, който води специалността „Театрознание и театрален мениджмънт” в НАТФИЗ, предварителните изпити за която са вече насрочени за 2 и 3 юни.

Доц. д-р Мира Каланова е ръководител на специалност „Сценография“ в НАТФИЗ, а доц. Марина Райчинова води последния клас от млади сценографи. През септември Академията ще очаква новото попълнение млади художници, които искат да се посветят на театъра и киното.

В тази тежка година работата по „Тифани“ беше истински оазис. Горда съм, че споделям наградата с професионалист като Марина Райчинова и благодаря на Пловдивския театър за щедростта и грижата. Благодаря и на САБ за празника който ни организира, всички имахме нужда от това.“ – сподели Мира Каланова.

 

Фотограф: Светослав Караджов