СТУДЕНТИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ И ВЪЗПИТАНИЦИ НА НАТФИЗ С АКТИВНО ПРИСЪСТВИЕ НА ТЕАТРАЛНИЯ ФЕСТИВАЛ „НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА“

 

Международният фестивал „Друмеви театрални празници „ Нова българска драма”  е форум с национално и международно значение, който се провежда от 1966 г.  в Шумен през месец май. Уникалната му платформа стимулира и насърчава авторите на съвременната българска драматургия. Тази година програмата му представя три от филмите, които НАТФИЗ създаде с посвещение на големите проф. Гриша Островски, проф. Кръстьо Мирски и проф. Сашо Стоянов. Изданието се открива със спектакъла на НАТФИЗ „Българска мистерия“ по либрето на ректора проф. д-р Станислав Семерждиев и в постановка на д-р Маргарита Божилова. Проектът беше реализиран като част от образователния процес в специалността „Танцов театър – Пантомима“ с класа на доц. Александра Хонг и получи „Награда за ярки постижения в областта на културата за 2020“ на Столична община.

 

Ръководителят на специалността „Театрознание и театрален мениджмънт” в НАТФИЗ проф. д.н. Камелия Николова, съвместно с младата режисьорка Елица Йовчева и драматургът Димитър Димитров ще проведат творческа среща „Неизвестното в света на драматургията“.

Журито на Шуменския театрален фестивал „Нова българска драма“, тази година, се оглавява лично от декана на Факултет „Сценични изкуства“ в НАТФИЗ проф. Пламен Марков, който ще взема нов актьорски клас през септември.

На всички участници във фестивала и бъдещи кандидат-студенти НАТФИЗ пожелава успех!