Фотоизложби на доц. д-р Красимир Андонов подготвят премиерата на филма “Отново съм тук” в България

 

Две фотографски изложби на доц. д-р Красимир Андонов подготвят премиерата на документалния филм за алпиниста Боян ПетровОтново съм тук“. Първата ще бъде открита на 1 ноември в Галерия на открито „Кино Кабана“ – НДК и ще представи главните действащи лица от филма. Между 22-ри ноември и 6-ти декември в Галерия на открито „Кристал“ ще бъде изложена и втората експозиция.

https://natfiz.bg/wp-content/uploads/2021/05/HERE_AGAIN_posterBG-e1620747361198.jpgПрез май филмът беше представен на международна сцена, където спечели престижната “City of Bolzano” Golden Gentian Prize за Най-добър изследователски и приключенски филм от 69-тото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия. Премиерата в България ще се състои в рамките на „Киномания“ и „Дните на предизвикателствата“ през декември. В създаването на „Отново съм тук“  участват трима от преподавателите във филмовия факултет на НАТФИЗ – доц. д-р Нина Алтъпармакова (сценарий и монтаж), доц. д-р Валерия Крачунова-Попова (звук и аудио микс) и доц. д-р Красимир Андонов (оператор).

Режисьорът Поли Генчева и операторът Красимир Андонов проследяват пътя на Боян Петров към заветния Еверест. “Идеята ни беше да покажем силата на духа, отдадеността и непримиримостта на Боян, който дори след тежкия инцидент не се отказа, а продължаваше да следва целта, плана и мечтите си”, разказва Поли Генчева. Тогава никой не си дава сметка, че това ще е последното изкачване на алпиниста. “И за секунда не съм се колебаела дали да продължим. Дълго време се лутахме в каква посока да поемем и това беше най-голямото ни творческо предизвикателство. А обещанието, което дадох на Боян на летището преди да замине, че ще направим изключителен филм за него, не ми даваше мира и това беше най-силният ми мотив да завършим лентата“. Филмът, освен за личността на Боян, е и за обединяването на няколко държави, които за първи път в историята си загърбват границите в политиката в името на спасяването на човешки живот. „Решението филмът да стартира символично от сърцето на Алпите от този красив фестивал, и то точно 3 години след събитията, лично за мен беше вдъхновяващо, но съм сигурна, че и самият Боян би се зарадвал на това“. – допълва Поли Генчева.