ПРАЖКО КВАДРИЕНАЛЕ – Проектът „Конгломерат“

 

  

 

Проектът „Конгломерат“  е интерактивен изложбен павилион, който ще представи България на Световното сценографско квадриенале PQ2019 в Прага през юни. Това е най-престижният форум за сценография и театрална архитектура в света с над 78 страни – участници и над 300 000 посетители.

„Конгломерат“ ще покаже най-добрите визуални решения, реализирани в  периода 2013 – 2019 година в шест различни жанра – драматичен театър, куклен театър, опера, кино, съвременен танц, пърформативни изкуства. Зрителите ще се “потопят” в сценичната реалност чрез “върхови технологии” – VR (виртуална реалност) и AR (добавена реалност).

 

В екипа на CONGLOMERATE са включени студенти от НАТФИЗ:

Светломира Стоянова, МСИ, проектен мениджър
Сияна Недялкова, 4 курс ТТМ, мениджър
Габриела Евстатиева, 3 курс ТТМ, мениджър
Наталия Алексиева, 3 курс ТТМ, мениджър
Теодора Тодорова, 4 курс Фотография, фотограф на проекта
Десислава Чутуркова, преподавател в НАТФИЗ “Кр.Сарафов”, асистент в класа на проф. Румен Рачев

 

ПРОЕКТЪТ “КОНГЛОМЕРАТ”

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТУК

 

В тазгодишното 14-то издание, което се провежда от 6-ти до 16-ти юни, участват представители на 74 страни от цял свят. Събитието е най-важният форум за театралните сценографи, техници и архитекти. Няма аналог и следва своите традиции в представянето на най-новите тенденции в областта на театралния дизайн и технологиите десетилетия наред.

 

 

За разлика от други сценографски изложби, Пражкото Квадриенале събира на едно място професионалисти и студенти от целия свят, с което е изключителен пример, за това как се създава общност чрез общуване, обмен на идеи и споделяне на знания. Квадриеналето не е затворена ретроспективна система, а отворено пространство, което гледа в бъдещето и това е причината да бъде най-очакваното събитие за сценографите в цял свят.