СЪБИТИЯ                 

Калина Стефанова

Проф. д-р Калина Стефанова

Катедра "Театрознание"

 

Проф. д-р Калина Стефанова е автор (съставител и съавтор) на 13 книги за театър. Три от тях са на английски език, издадени от Международното академично издателство ”Харууд академик пъблишърс” (по-късно придобито от Издателство “Раутледж”), с премиери съответно в Ню Йорк (1994 г. – “Кой командва парада на нюйоркските сцени?”) и Лондон (2000 г. – “Кой отброява точките на лондонските сцени?” и “Източно-европейският театър след желязната завеса”); те са рецензирани и отразени в 15 страни, включени са в задължителната и препоръчителната литература в много университети в САЩ, Великобритания, Канада, Хърватска и др, и се намират в библиотеки по цял свят (всяка от тях в над 100 само в САЩ). През 2009 на английски език излиза и книгата “Театър и хуманизъм в свят на насилие”, на която проф. д-р Стефанова е съ-съставител и съ-редактор заедно с Иън Хърбърт, а премиерата е във Вроцлав в рамките на Европейските награди за театър. Две от книгите на проф. д-р Стефанова на български език са посветени на съвременния световен театър и представляват обзор на основните му тенденции през две десетилетия (1993-2013): “На театър по света” и “Още театър, още свят”.
Има публикации на 25 езика в 28 страни. Съставител е и на първото пространно представяне на българския театър на английски език в две части “Съвременен български театър” (1998), издадено от ”Харууд академик пъблишърс”.
През 1990 г. печели американската стипендия “Фулбрайт” и в продължение на две години е гостуващ учен в Нюйоркския университет. Гостуващ учен е и Университета на Кейптаун, Южна Африка (1998), и в Мейджи Университет, Токио, Япония (2010). През 1996 г. печели стипендия на Британския съвет за петмесечно изследване в Градския университет в Лондон.
Изнасяла е лекции и е водела семинари по театрална критика, Източноевропейски и световен театър и в Южна Корея, Китай (Пекин и други университети в Ухан), Чили, Канада, Япония, Русия, Хърватска, Турция, Холандия, Сингапур, ЮАР (в още 4 университета), Малта, Португалия, Словения.
През 2016 г. проф. д-р Стефанова е удостоена със званието гостуващ Изтъкнат професор на университета на Ухан, най-старият университет в Китай, както и със званието Изтъкнат изследовател на Chinese Arts Criticism Foundation към Университета на Ухан.

Многократно е била член на журита на чуждестранни фестивали и е участвала с доклади в конференции и симпозиуми в чужбина.
В продължение на два мандата е Вице-президент на Международната асоциация на театралните критици (2001-2006) и Директор Симпозиуми на Асоциацията за два мандата (2006-2010).
Проф. д-р Стефанова е член на редакционни колегии на “Театрални изкуства”, списание на Шанхайската Театрална Академия, “Европайски сцени”, списание на Западния университет на Тимишоара, Румъния, и “Артос”, списание на Театралната Академия на Осийек, Хърватска.
Редовно работи като експерт по оценяване на културни и образователни проекти сесии към EACEA и Horizon 20/20 на Европейската Комисия.
През 2007 г. е драматург на високо оценената от критиката постановка на “Петдесетница”, режисьор Мл. Киселов, в Стратфордския Фестивал на Канада, най-големия репертоарен театър в Северна Америка.
През 1999 г. е удостоена с Наградата на Съюза на артистите в България за най-добър критик – за книгата си “Съвременна английска театрална критика” (Университетско издателство “Климент Охридски”), и с Наградата “Идея за театър” на едноименната фондация – за иницииране и издаване на автобиографичната поредицата на български актьори “На върха”.
Първата нетеатрална книга на Калина Стефанова, “Джуджетата на Ани” (приказка за възрастни), е издадена в България (2004), Южна Корея и Македония (2007), Португалия и Испания (2010), Бразилия и Япония (2011), Китай и Виетнам (2012). Втората й нетеатрална книга “Последният изход” (историята на един разговор) е издадена в България (2010) и Бразилия (2014).

 

 


 

ПРОФ. Д-Р КАЛИНА СТЕФАНОВА, „ВЪВЕДЕНИЕ В КИТАЙСКАТА ДРАМАТУРГИЯ“

 

ПРОФ. Д-Р КАЛИНА СТЕФАНОВА ЖУРИРА ПЪРВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН КОНКУРС ЗА ТЕАТРАЛНА КРИТИКА В ПЕКИН

 

Проф. д-р Калина Стефанова изнесе лекция за източно-европейския театър в Университета на Джъдзиян – Ханджоу, Китай

 

ПРОФ. Д-Р КАЛИНА СТЕФАНОВА, ПОРЕДНО ПОСЕЩЕНИЕ В КИТАЙ

 

Две книги на проф. д-р Калина Стефанова – “Джуджетата на Ани” и “Последният изход” издадени в Китай