Премиерите им са навсякъде

 

Да са преподаватели в НАТФИЗ и пълноправни творци е присъщо за голяма част от професорите, доцентите, докторите и асистентите в Академията. Премиерите им обикновено откриват сезона – настоящият не прави изключение. Само за 2 месеца във Варненския театър излезе „Тютюн“ в драматизация на Юрий Дачев, в Смолянския театър – „Юдина ела“ в постановка на Юрий Дачев, в Народния театър – „Народът на Вазов“ с музиката на д-р Петя Диманова и сценографията на доц. д-р Мира Каланова, в МГТ „Зад канала“ – „Фицрой“ с участието на доц. д-р Пенко Господинов, „Малката самовила“ по драматизация на проф. Славчо Маленов в Благоевградския куклен театър, „Помниш ли Когато…“ на д-р Александър Манджуков в „Сълза и смях“, „Кашонът“ на Калин Ангелов в Театър „София“. До дни предстои и премиерата на „Пиано в тревата“ в постановката на доц. Юрий Дачев в Народния театър.

Проф. Любомир Халачев представи новата си книга „Шапката на Ниночка“. Книгата на доц. д-р Петър КауковКомедиите на Шекспир между Ерос и Танатос“ намери своето място в книжарниците на „Сиела“, а доц. д-р Тодор Димитров-Мечкарски издаде „Правоговорът в обучението на актьора“. Проф. д-р Калина Стефанова реализира втората международна премиера на книгата “20 режисьори – първопроходци от Източна Европа”. Д-р Красимир Стоичков защити доклад върху „Историческите аспекти в развитието на художественото кино“ в Русия.

Проф. Дочо Боджаков, проф. Марин Дамянов, доц. Георги Николов и доц. Пенко Господинов започнаха снимките на нов игрален филм „След сезона“, а документалният филм „Малката Маркиза“ с оператор доц. д-р Мартин Димитров се срещна за първи път с публиката си.

Филмови премиери, 5 премиери на нови книги, 8 театрални премиери, …а сме едва средата на октомври.